Ajánló 03.

Sziasztok! 
Nem tűntünk el, bármennyire is úgy tűnhet számotokra. Ezt bizonyítandó, írtam is gyorsan egy sorozat-ajánlót, és a napokban érkezik majd a blogajánlók következő része is. Azonban még mielőtt belevetnénk magunkat a mai sorozatunk mélységeibe, egy pár közérdekű információ. Egyrészt Livi üzenete szerint lehet hozzászólást írni, csak a megjegyzésíró rubrika felső vonalára kell kattintani, amikor megjelenik a nyíl helyett a "szövegszerkesztős" kurzor - fogalmazásból gyenge, ülj le Dorka, egyes. Szóval remélem érthető volt, de egyébként a probléma orvosolása in progress, de addig esetleg ezzel a kis praktikával élve tudtok hozzászólni. És ne fogjátok vissza magatok :) Másrészt igyekszünk mostantól kicsit aktívabbnak mutatkozni, az elmúlt tizenöt percben megannyi ötletünket vázoltuk föl, szóval annyi bejegyzés lesz az oldalon, hogy nem győzitek majd olvasni. De addig is, jó olvasást a sorozatajánlómhoz, remélem lesz olyan, akinek meghozom a kedvét egy kis nyomozáshoz ;)



Hacktion: Újratöltve
...avagy a magyar CSI a reboot után



Sokan elvből és eredendően elvetik a magyar televíziózást, beszéljünk akár sorozatokról, akár filmekről. De nekem szent meggyőződésem, hogy igenis vannak ezek között is nagyszerű darabok, és feltett szándékom ezt bebizonyítani nektek. Mert mi jut mindenkinek eszébe a magyar sorozatokról? Persze, hogy a Barátok közt meg a Jóban rosszban. De vannak tartalmilag és szakmailag is jó minőségű magyar sorozatok. Olyanok is, amik jelenleg is futnak - Munkaügyek -, és olyanok, amik nemrégiben fejeződtek be - Hacktion: Újratöltve. És én szentül hiszem, hogy a régi magyar sorozatok között is érdemes kutakodni, mert az Angyalbőrben című 1989-ben lezárt magyar vígjátéksorozaton mi itthon a mai napig tudunk hangosan nevetni. Még akkor is, ha tizentödször látjuk az adott rész - mert igen, van ilyen. De a mai napon egy már lezárt - és már említett - magyar sorozaton, a Hacktion: Újratöltvén rágjuk át magunkat szőröstül-bőröstül.

cím: Hacktion: Újratöltve
műfaj: akció, dráma
évadok: 4
epizódok: 49
részek hossza: 52 perc

(a száraz tények után a részletek a tovább mögött)

Kezdeném az Hacktion: Újratöltve előzményével. Sok vizet nem zavar ugyan, de mégis, azért tisztázzuk, miért is kellett újratölteni. A Hacktion alapfelállása az volt, hogy Magyarországon létrehoztak egy teljes titoktartás alatt működő egységet, az Infrastruktúra Védelmi Osztagot (továbbiakban I.V.O.), aminek elsődleges feladata az IT-védelem volt. Hackereket szerveztek be, átállították őket a "jó oldalra". Aztán persze belefutottak valami nagyon nagy, nemzetközi jelentőségű dologba, aminek a fő kulcsemberei természetesen magyarok voltak, vagy legalábbis köthetőek kicsiny hazánkhoz. Aztán volt itt mindenféle katyvasz, korrupció, ember jöttek és mentek, meghaltak és eltűntek, aztán feltámadtak és a többi.

Ha lényegre törő akarok lenni, akkor az alapszériás Hacktiont a szereplőgárdája vitte el a vállán. Nem is feltétlenül az alakításuk miatt, inkább a nevek miatt. Hujber Ferenc és Oroszlán Szonja elegendő névnek bizonyul ahhoz, hogy az átlag magyar tévénéző száján lenyomjanak gyakorlatilag bármit. Még egy, a semmiből a katonai elhárítás élére helyezett hisztis királylányt (Oroszlán Szonja) és egy idegbeteg módjára üvöltöző, és a parancsot minden esetben megtagadó, teljesen logikátlanul cselekvő hadnagyot (Hujber Ferenc) is. A nagy nevektől függetlenül én Szente Vajkot szerettem benne a legjobban, mert az ő karaktere - szerintem - tényleg reális volt. Bár halkan teszem hozzá, hogy erősen kételkedek abban, hogy Magyarországon ilyen irdatlan mennyiségben élnének olyan hackerek, akik heti rendszerességgel törnek be különféle bankok, vállalatok, minisztériumok ne adj isten a BRFK/ORFK szerverére.

A nézettségi adatok szerint a Hacktionnak a második évadot sem kellett volna megélnie, mégis megkapta a lehetőséget. Kicsi átalakítás történt az évadra - már az előző végén megkaptuk Gubík Ágit, aki némileg üde színfoltja lett a társulatnak - sokkal kevésbé idegesített, mint Oroszlán Szonja állandó nyávogása. Állandósult szereplővé vált Wotan (aki először Bazsika volt, aztán átkeresztelődött Tamássá, máig nem értem, hogyan, és hogy ez miért csak nekem tűnt fel.) illetve Maya is. Ezen bekezdésben említett három szereplő ítéltetett olyannyira jónak, hogy a második évad után is megtartsák őket.

Noha a második évadnak iszonyatos cliffhangerrel lett vége, valódi megoldást nem kapunk rá, nos, valójában soha. A harmadik évad már Hacktion: Újratöltve néven került az M1 műsorára, egy alapvetően teljesen más koncepcióval, így tekinthető akár külön sorozatnak is - engedjétek meg, hogy én úgy tekintsek rá. De nézzük a főbb eltéréseket a két sorozat között. Míg a Hacktion egy elejétől a végéig - elvileg - tudatosan vezetett storyline-nal dolgozott, addig az utódsorozat a részenkénti ügyekre fektette a fő hangsúlyt. De nem is ez a legnagyobb különbség. Az I.V.O. megszűnt, mintha soha nem is létezett volna, és jött helyette a  K.Ü.O., azaz Különleges Ügyek Osztálya. És akkor innen lesz érdekes a történet.

A szereplőkről
A "kezdőcsapat" (balról): Tamás, Maya, Szondi, Gréta,
Kornél, Petra
A sorozatba csöppenésünkkor a K.Ü.O. főnyomozója az Anger Zsolt által megformált Szondi Péter főhadnagy, aki kissé bárdolatlan modorú, hamburgeren élő, válófélben lévő, zseniális szakember. Csak éppen nem erőssége a parancsok betartása. Hogy ezen változtathassanak, kinevezik a Hacktionben megismert Mátéffy Gréta őrnagyot (Gubík Ági) főnökének, és ezzel meg is van a sorozat alapkonfliktusa, pláne mikor fény derül arra, hogy a két hősünk már korábbról ismeri egymást.

A K.Ü.O.-ban dolgoznak mások is, van egy Erdélyi Tímea által megformált kriminálpszichológusunk, Lang Petra. Megmaradt a Hacktionből ismert Maya-Wotan (Tamás) párosunk Tóth Eszter és Egri Bálint tolmácsolásában, és van még egy Klem Viktor játszotta Balog Kornél főtörzszászlósunk, aki mindig bajba kerül, aki mindig hősies, és akiért nekünk lányoknak lehet rajongani.

A sorozat ügyesen apellál a karakterek közti adok-kapokkal, nem rohan, nem mond ellent önmagának. Igaz ez a Szondi-Kornél apa-fia jellegű kapcsolatra, a Gréta-Szondi marakodásra, a Maya-Tamás, se veled, se nélküled barátságra, és a Petra és Kornél között állandóan vibráló lehetséges szerelmi szálra, és a sort a végtelenben menően folytathatnám. A szereplők tehát jók, mit jók, nagyszerűek. Azt nem feltétlenül merném kijelenteni, hogy van jellemfejlődés, viszont igenis sokrétűek a karakterek, akiket a sorozat mozgat. Szondi a maga modortalan zsenialitásával viszi a hátán az egész sorozatot, mert mint az a történet folyamán kiderül, rá épül az egész műsor. Rajta kívül ugyanis gyakorlatilag mindenki elmegy előbb-utóbb - de erről majd később.

De Anger Zsolt remekül teljesíti a feladatot, ami nagyrészt az ő érdeme, de azért hálás köszönetet mormoghat azoknak, akik a szájába írták a szövegeit. Mert hogy Szondi dumája zseniális. Ahogy szerintem zseniális Kornélé is - csak kicsit másféleképpen, de itt is megvan a következetesség. Ráadásul minden szereplőnknek van múltja, és meg is ismerjük ezt különböző ügyek kapcsán, ami nekem nagyon tetszett. Petrának, Kornélnak és Szondinak egyaránt megvan a maga keserű, kissé szívet facsaró története, ami még magyar viszonylatban is hihető. Márpedig nekem egy alapvetően nem misztikus/fantasy sorozatnál fontos a hihetőség, a hitelesség - félreértések elkerülése végett, a másik kettőnél is számít, de ott a felépített világhoz kell hűnek maradni, itt pedig a realitáshoz, ami szerintem picikét nehezebb.

Vannak visszatérő elemek, és visszatérő szereplők és ezek azért egyben tartják a sorozatot. Ilyen például Toncsika (Kraszkó Zita) és a bárja, vagy Emma, Szondi felesége (Holecskó Orsolya), vagy Levike, a helyszínelő (Pavletits Béla), aki szerintem szintén nagyszerű kis karakter, még ha nem is szerepel sokat.

Bár Gubík Ági Grétája sokat adott a sorozatnak, mégsem az ő ideje alatt lett igazán érdekes. Gréta áthelyezése után a K.Ü.O. új főnököt kapott Bauer Éva (Kerekes Éva) személyében. Az ő megjelenése alaposan felkavarta az állóvizet, mert egy tipikusan kiállhatatlan főnökasszony, aki képtelen belátni a tévedését. Próbálkozott az osztály tagjainak egymás ellen uszításával, ám nem járt sikerrel, ráadásul a második évad végén a valós céljai, indíttatásai is kiderülnek - engem meglepett, nem mellesleg a kedvenc részem volt a 2. évad fináléja. Még akkor is, sőt, talán éppen ezért, mert magyar viszonylatban ritkán látott jó függővéget kapott. A második évad alapból izgalmasabb részeket tartogatott az elsőnél, átgondoltabbak voltak a bűntények, és kidolgozottabbak a személyes indíttatások. Ráadásul az epizódszereplők, az elkövetők is sok esetben remekül kidolgozottak, hétköznapiak.

És ha már itt tartunk, egyébként is remek epizódszereplőkkel dolgozik a sorozat. A sorozat egészére jellemző az, hogy sokat látott-hallott színészek alakítják az epizódszereplőket, és ráadásul jól hozzák a gonosz, kicsit zakkant elkövető szerepét. A teljesség igénye nélkül néhány név: Kerekes József, Bogdányi Titanilla, Hegyi Barbara, Csonka András, R. Kárpáti Péter, Laklóth Aladár, Lux Ádám, Holl Nándor stb...

Az új csapat (balról): Szondi, Tamás, Tibor, Alexa, Eszter
A szereplőgárda nem konstans, és én eleinte ezt nagyon bántam, hovatovább elhatárolódtam attól, hogy a teljes csapat megváltozása után nézzem a sorozatot. Csak aztán valahogy elkapott a gépszíj, és azért mégiscsak végignéztem. Mert Kornél és Petra kiírása szívet melengető és megnyugtató volt - ennél jobb csak akkor lett volna, ha visszajönnek az utolsó részben. A Kornél helyett érkezett Hajnal Tibor hadnagyot (Jaskó Bálint) eleinte nem kedveltem, mert hát a nagyfőnök unaköccse, meg egyébként is, Kornél helyére jött, nekem meg ő volt az abszolút kedvenc, így hihetetlen nagy hendikeppel indult. Aztán valahogy mégis megszerettem, mert Szondi elfogadta, és ha Szondi elfogadta azt, hogy Kornél elment, és új fiú van, akkor ki vagyok én, hogy lázadjak ellene. Úgyhogy még egészen meg is szerettem Tibikét, és a karaktere sem marad kihasználatlan.

Nem úgy a Dobó Kata játszotta dr. Gonda Eszteré. Kövezzetek meg, dobáljatok sárral, de én Dobó Katát nem szeretem, többek között miatta sem akartam tovább nézni a sorozatot, de tesóm meggyőzött, hogy egész jó. Így hát ugye továbbnéztem. Alapvetően nem volt baj vele, illetve nem a játékával volt baj. Mert az azt mondom, úgy, ahogy rendben volt. Viszont ő ugye Petra helyett jött kriminálpszichológusnak, és Petránál megszokhattuk, hogy elemzett, hogy komplett profilokat épített, ezzel szemben Dobó Kata karakterének erre esélye sem volt. SPOILER Igazából a karakter megjelenésekor felvetettek egy tök jó gondolatot, mikor Szondi félrevonta Esztert, hogy bízik benne, hogy nem azért van itt, hogy személyes bosszút álljon valakin. Na, nekem ez marhára tetszett volna, de sajna ilyenről szó sem volt. SPOILER VÉGE Dobó Kata karaktere megfeneklett ott, hogy "hmm, nem ő a tettes, de valamit titkol". Pont.

És akkor volt még egy nagyjából másfél évadot megélt Hollósi Alexánk Borbély Alexandra tolmácsolásába, akivel kapcsolatban nekem végig kettős érzéseim voltak. Ő is ugye új szereplő volt, és azt vettem észre, hogy az új szereplők kevésbé kidolgozottak. Persze, nem fair dolog összehasonlítani őket Kornéllal, Petrával, akiknek volt három évaduk a kibontakozásra, de ugye azt fentebb írtam, hogy nekik volt élettörténetük. Na, Alexának semennyi, Eszternek egy kicsit több, de az sem számottevő.  A szereplők témakört azt hiszem, le is zárhatjuk, mert már így is túlragoztuk. Térjünk is át inkább a ügyekre, a cselekményre.

A cselekmény
Mivel alapvetően spoilermentesen akarok írni, ezért csak nagy vonalakban, általánosságban beszélek róla. Alapvetően nincsen vele gond, a bűnesetek nem ismétlődnek, nem túl összetettek, de nem is túl ostobák. Van amelyik jobb, van amelyik kevésbé, de összességében egy tízes skálán magyar viszonylatban 9-et, nemzetköziben olyan 5,5-öt érnének a bűnesetek.

Itt megint visszanyúlok az "előzménysorozathoz" - sokkal-sokkal összetettebb és áttekinthetőbb a cselekménye ennek a sorozatnak, mint a sima Hacktionnak. Ráadásul bár nincs storyline, azért néha vissza-visszautal magára a sorozat. Például Dandy, az énekes a saját részén kívül kétszer is megjelenik említés szintjén. Vagy az egyik részben egy könyv alapján öltek embereket, a következő részben az egyik gyanúsított azt a könyvet olvasta. Lehet, hogy ezek nem tűnnek fel mindenkinek, de nálam ezek még értékesebbé teszik a sorozatot. Amikor pedig a főszereplők élete köszön vissza, na az még jobb. És visszaköszön Kornél kábszeres múltja - több ízben -, és Szondi múltja is.

Voltak részek, ahol számomra akciósorozathoz képest kicsit kevés volt az akció. Nagyon sok - túl sok - volt a kihallgató szobás jelenet. Ez talán abból a szempontból reális, hogy Magyarországon nem tudom, mennyire gyakori az amerikai sorozatokból ismert rambózás, gyanítom semennyire. Ettől függetlenül, kicsit több akció azért mehetett volna.

Viszont amiért kifejezetten nagy pirospont járt az íróknak, hogy nagyon gyakran foglalkozott olyan problémákkal, amiknek igenis nagyon nagy létjogosultsága van Magyarországon. Ilyenek a szintetikus partidrogok, vagy akár a sportfogadási bundaügy, illetve a sok fiatalságot érintő bűneset. Az egyiknek - ahol egy középiskolai tanár fiatal kislánynak kiadva magát, öngyilkosságba hajszolt tinilányokat - például kifejezetten tanmese szaga volt, és ez nekem nagyon bejött.

A sorozat végéről még pár szót SPOILEResen... Ezzel kapcsolatban sem tudok dűlőre jutni, mert, egyrészről jogos, másrészről viszont nekem túl végleges. Értem, nem terveznek új évadot, de ha mégis terveznének, nagyon segget kéne csinálniuk a szájukból, hogy ezt lenyomják a torkunkon. Illetve... Nem is a dolog torkon lenyomásáról van itt szó, mert nyilván mindenki örülne Szondi visszatérésnek. De Szondi lemondatása, nem is tudom... Persze értem, mert a dolog tanulságát szó szerint elmondja Szondi - hogy egy multi kisemmizne egy fiatal magyar kisvállalkozó testvérpárt - és ezzel le is festi a magyarországi helyzetet. Ezen próbál segíteni, és kirakják az állásából, mert a tábornok "odaadja a fejét" a multinak. Mert Szondi kiáll a csapatáért, és foggal-körömmel védi őket, megvadult anyamedve módjára. És... azt mondom, hogy ha már vége kell legyen a sorozatnak, hát legyen vége így. Hogy Szondi nem változott meg, hogy megmásíthatatlanul jó ember maradt, akinek ugyanazok fontosak, mint a sorozat elején. És mellesleg napok óta az a dal megy a fejemben, amit Tomika énekel a rész legvégén. (ITT megnézhető)

Részek, amik kifejezetten tetszettek:
Első évad: 2. rész (Kijutás), 8. rész (A karaktergyilkos), 9. rész (Kísért a múlt), 11. rész (Patthelyzet)
Második évad: 3. rész (Elévülhetetlen), 8. rész (30 sec), 9. rész (Milu választása), 10. rész (12 óra), 11. rész (Bunda)
Harmadik évad: 1. rész (Tékozló fiú), 4. rész (Perzselő tűz), 7. rész (falazásban profi), 9. rész (Lédús körte), 11. rész (Vissza az iskolapadba - mert ezt a volt gimimben forgatták :D)
Negyedik évad: 7. rész (Egészség mindhalálig), 9. rész (Megbocsájthatatlan), 10. rész (Rózsák és fegyverek), 11. rész (Szemrebbenés nélkül), 12. rész (Túlcukrozva)

Összegzés
A Hacktion: Újratöltve magyar viszonylatban egy jó, nézhető, élvezhető és szórakoztató sorozat. Mint minden TV-shownak, ennek is vannak hibái, de mivel ez egy ajánló, nyilván nem ezekre akarom felhívni a figyelmet. A színészi gárdája mesés, és a harmadik évad végéig a színészekről tényleg csak jót tudok mondani, utána is maximum Dobó Katába tudok belekötni - azt is inkább személyes antipátia miatt.
Kiknek ajánlom? Akik már megannyiszor csalódtak a magyar televiziózásban, és szeretnének végre valami jót látni. Akik kedveleik a bűnügyi sorozatok, megfelelő drámai háttérrel. Akik ismerik és szeretik a fenn felsorolt színészek munkásságát. Akik veszettül unatkoznak, és már az összes várólistás sorozatukat végignézték. Azoknak is, akik már unják a CSI-t, és társait, és az eltúlzott amerikai arányokat, és néznének valamit, ami veszettül magyar - jajj, erről jut eszembe még valami... Az egész országban nincsen annyi térfigyelő kamera, amennyi a sorozat szerint Budapesten van. Igazából tényleg mindenkinek ajánlom, mert a Hacktionnek van egy varázsa, ami elsőre nem is feltétlenül, de másodjára vagy harmadjára mindenképpen magával ragad. És nagyon sokáig nem ereszt - erről tudna mesélni az a három évad, amit másfél hét alatt nyomtam le, meg a barátaim és a családom, akiknek folyamatosan a Hacktionös poénokat idézgettem...
Végső konklúzió tehát az, hogy:

Nézzetek Hacktion: Újratöltvét!



Dora G.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése